Skrivnostni bratje iz bunkerja: Kdo so res bili?

Zanimivo
Avtor: Zanimivo 67 Ogledov Predviden čas branja: 2 min
Predviden čas branja: 2 min

Chang in Eng Bunker – zgodba o slavnih dvojčkih

Chang in Eng Bunker sta bila tajsko-ameriška povezana dvojčka, katerih stanje in kraj rojstva sta postala osnova za izraz “siamski dvojčki”. Brata Bunker sta se rodila 11. maja 1811 v Siamu (današnja Tajska), v provinci Samutsongkram, ribiču in njegovi ženi.

Zgodnje življenje in uspeh

Zaradi njune kitajske dediščine (rojena sta bila iz kitajskega očeta in kitajsko-malajske matere) so bila vedno poznana kot “Kitajska dvojčka” v Siamu. Bila sta povezana na prsnem košu s kosi hrustanca. Njune jeter sta bili spojeni, vendar posamezno popolni.

Pot do zvezdne slave v Ameriki

Leta 1829 ju je britanski trgovec Robert Hunter “odkril” in njuni družini plačal, da ju pusti razstavljati kot kurioziteto med svetovno turnejo. Po prenehanju pogodbe z Hunterjem, sta brata uspešno začela poslovati samostojno. Leta 1839 sta med obiskom v Wilkesboru, Severna Karolina, bila privlačena na območje in se naselila na kmetiji v bližini Traphill.

Združitev z družino in ustvarjanje družine

Z željo začeti živeti čim bolj normalno življenje, sta se brata odločila za nakup posesti, kupila sužnje in prevzela ime “Bunker”. 13. aprila 1843 sta se poročila s sestrama: Chang z Adelaide Yates in Eng z Sarah Anne Yates. Po poroki sta postala naturalizirana ameriška državljana.

Zadnja leta in smrt slavnih dvojčkov

Leta 1870 je Chang doživel možgansko kap in njegovo zdravje se je v naslednjih štirih letih poslabšalo. Kljub bratovemu zdravstvenemu stanju se je Eng dobro počutil. Kmalu pred svojo smrtjo je Chang padel iz kočije in se hudo poškodoval.

Eng se je zbudil in odkril, da je Chang mrtev, nato pa dejal: “Me pa odhajam.” Zdravnik je bil poklican, da izvede nujno ločitev, vendar je bil prepozen. Eng je umrl približno tri ure pozneje. Obdukcija je razkrila, da je Chang umrl zaradi krvnega strdka v možganih, medtem ko vzrok smrti Enga ostaja neznan.

Viri: Wikipedia, cojoweb.com