Zakaj so maske s podobo Guya Fawkesa prepovedane v Saudovi Arabiji

Zanimivo
Avtor: Zanimivo 1.2k Ogledov Predviden čas branja: 4 min
Predviden čas branja: 4 min

Z visoko popularnim brkičem se maska anonimneža pojavlja na mnogih protestih po vsem svetu. Kot jo opisuje Fair Observer, je postala stalnica ikonografije antiavtoritarnih aktivistov ter se je pojavila na dogodkih v Moskvi, Londonu in na egipčanskem Tahrirskem trgu. Celotne dogodke pa zaznamuje dogodek 6. januarja 2021, ko so podporniki Donalda Trumpa skušali vdreti na Capitol Hill v Washingtonu, kjer so uporabili tudi omenjeno masko. V resnici pa izvor sega v leto 1606.

Vendar koga ta maska dejansko predstavlja? Navdihnjena z zgodbo Guya Fawkesa je maska v javno zavest vstopila zaradi britanske stripovske serije iz osemdesetih let imenovane V za Vendetto, ki jo je ilustriral David Lloyd in pripoveduje zgodbo anarhističnega lika, ki se s pomočjo maske skriva pred identifikacijo ter se bori proti fašizmu v distopični Angliji. Masko je prinesel v mainstream leta 2006 istoimenski film.

Vsakdo, ki je odraščal v Angliji, je praznoval noč Guy -a Fawkes . Medtem ko večina uživa v ognjemetih in kresovih, je bil 5. november prvotno razglašen za dan državne spominske slovesnosti s strani kralja Jamesa I leta 1606, da bi praznovali neuspešno katoliško zaroto za razstrelitev londonskega parlamenta. Sčasoma so ljudje med praznovanjem začeli sežigati lutke V 18. stoletju so celo ustvarjali maske Guya Fawkesa.

width=540

Originalni načrt upora proti vladi je bil zastavljen leta 1605, ko so se katoličani zmenili za ukrep, s katerim bi med državnim odprtjem parlamenta izničili vso oblast in umorili protestantskega kralja Jakoba I. Anglije in VI. Škotske. Na ta način bi izpeljali menjavo protestantskega kralja s katoliškim monarhom.

To je bilo kompleksno obdobje, ko je v Britaniji prevladovala protikatoliška nastrojenost. Situacija je imela svoje korenine v 16. stoletju angleške reformacije, ko je kralj Henry VIII odpravil katoliško papeško oblast in se razglasil za glavo protestantske angleške cerkve. To je privedlo do preganjanja katoličanov pod vladavino kraljice Elizabete I. in Jakoba I.

Čeprav Guy Fawkes ni bil oče zarote, je bil ekspert za eksplozive, ki je bil zalotan pri dejanju. Njegov ulov, mučenje in umor na vislicah so ga naredili za enega najbolj znanih likov v angleški zgodovini. Medtem ko so Protestanti videli Fawkesa kot krivca izdaje, se je njegova vloga kot katoliškega bojevnika za svobodo spremenila v vir navdiha za zatirane.

width=540

Anonimni protestniki, ki so leta 2008 nosili Guy Fawkes maske, med protestom proti scientologiji v Los Angelesu. (Vincent Diamante / CC BY-SA 2.0).

Maska Guy Fawkesa je postala priljubljena okoli leta 2008, ko jo je začela uporabljati skupina hekerjev Anonymous na protestih. Kasneje so jo uporabljale tudi različne protiustavne skupine, ki so se borile proti tiranski oblasti. Uporabljena je bila na protestih, kot so Occupy Wall Street, Black Lives Matter in arabska pomlad leta 2011 na Bližnjem vzhodu.

V Saudovi Arabiji so prepovedali nošenje mask, ki prikazujejo Guya Fawkesa, junaka filma V for Vendetta. Ta maska je postala simbol protestov širom sveta, vendar pa je v Saudski Arabiji prepovedana zaradi povezave z nezadovoljstvom in nemiri. Saudska vlada je že prej prepovedala nošenje mask na javnih krajih, vendar pa so bile maske Guya Fawkesa še posebej tarča prepovedi.


Na zgornji glavni sliki vidimo Guy Fawkes maske, ki so postale simbol anarhije in protesta proti tiraniji. Maska je bila uporabljena na protestu v Madridu. Vir slike: Daniel López García / CC BY 2.0 .

Vir:(URL)