ZDA se bojijo odstraniti oznako tajnosti o izvoru COVID-19

Zanimivo
Avtor: Zanimivo 71 Ogledov Predviden čas branja: 2 min
Predviden čas branja: 2 min

Predstavniški dom ameriškega kongresa zahteva, da direktorica nacionalne obveščevalne službe Avril Haines razveljavi podatke o izvoru COVID-19.

Senat Združenih držav je 1. marca soglasno sprejel ustrezen predlog zakona z naslovom Zakon o izvoru COVID-19 iz leta 2023, poroča Reuters. Poleg tega je 1. marca FBI izjavil, da je najverjetnejši vzrok pandemije COVID-19 uhajanje podatkov iz laboratorija v Wuhanu.

Svetovna zdravstvena organizacija je izjavila, da je ugotavljanje izvora COVID-19 moralna obveza in da je treba raziskati vse hipoteze.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je na Twitterju zapisal, da je preučevanje izvora virusa pomembno za znanost, da prepreči prihodnje izbruhe, in tudi z moralnega vidika, v dobro milijonov, ki so umrli ali živijo z dolgim ​​covidom.

Omeniti velja, da od začetka pandemije koronavirusa obstajajo teorije, ki povezujejo nastanek COVID-19 z uhajanjem virusa iz laboratorija v Wuhanu. Na Kitajsko so prispeli strokovnjaki misije WHO, ki so po preiskavi izključili teorijo o izviru virusa iz laboratorija.

Vendar se je pozneje izkazalo, da Kitajska WHO ni posredovala informacij o zgodnjih okužbah. Leta 2021 so viri, seznanjeni s tajnim dokumentom, kot je poročal The Wall Street Journal, potrdili, da je hipoteza o virusu, ki izvira iz laboratorija, verjetna in si zasluži nadaljnjo študijo.

Joe Biden je obljubil, da bo naredil “vse”, da bi izsledil korenine pandemije.