10 čudes sveta, za katere niste vedeli! – Torun Poljska

Zanimivo
Avtor: Zanimivo 37 Ogledov Predviden čas branja: 2 min
Predviden čas branja: 2 min


Toruń, mesto na Poljskem, leži v osrčju pokrajine Pomeranije ter domuje približno 200.000 prebivalcev, kar ga uvršča med eno največjih mest v regiji. Z zgodovino, ki sega v začetek 10. stoletja, je Toruń eno izmed najstarejših poljskih mest.

Ustanovil ga je vojvoda Mieszko I. kot obrambno postojanko na trgovski poti med Krakovom in Gdańskom (Danzigom). Ime “Toruń” izhaja iz nemških besed “tor”, kar pomeni “vrata” ali “stolp”, ter “tun”, ki pomeni naselje; torej “naselbina Stolp”.

V času svojega razcveta je Toruń veljal za eno najpomembnejših mest na Poljskem, saj se je nahajal na ključni trgovski poti med Krakovom in Gdańskom. Bil je glavno središče za obdelavo kovin, proizvodnjo blaga in strojenje.

Njegov razcvet sega v 14. stoletje pod vojvodama Swantopolkom II. in Leszkom II. Toruń je zgodovinsko pomembno mesto, saj je leta 1240 gostilo prvo srečanje med poljskim vojvodom Mieszkom I. (nekje pred 963-1034) in Boleslavom III. Krivoustim (1107-1138), ki sta združila moči proti skupnemu sovražniku – poganskim Prusom. Prav tako je bilo pomembno središče judovskega življenja od zgodnjih dni do nacistične okupacije leta 1939.

Toruń se ponaša s živahno študentsko kulturo, saj privablja študente iz cele Poljske in tudi iz tujine. Poleg tega v mestu živi široka mednarodna skupnost, saj je tam zaposleno veliko učiteljev angleščine na tamkajšnji univerzi.

Spodaj kliknite NAPREJ za ogled naslednje: 10 čudes sveta