Arabci so uporabljali ambri, iztrebke kita, za izdelavo parfumov!

Zanimivo
Avtor: Zanimivo 163 Ogledov Predviden čas branja: 4 min
Predviden čas branja: 4 min

Izvor ambra je bil dolgo skrivnost. Poimenovali so ga plavajoče zlato, različne kulture so ga uporabljale že tisočletja in mu pripisovale fantastične lastnosti. Uporabljalo ga je tudi vrhunsko parfumarstvo, pri čemer so uporabniki nenavadnega izvora dišave ostajali nezavedni, da se v resnici polivajo s sladkim vonjem kitovega iztrebka.

Ambra je redka snov, pogosto najdena na obalah. Arabske kulture so uporabljale ambro na različne načine, kot afrodiziak, zdravilo ali kot kadilo. V 14. stoletju je bil v Evropi nošen v pomandrih, ki so bili perforirane kroglice, ki vsebujejo ambro in druge arome, uporabljene kot zaščitni amuleti za odganjanje Črne smrti.

Medtem je kralj Karel II. rad jedel ambroze s jajci. Leta 1685 jo je Robert May opisal kot hkrati lesno in cvetlično, z vonjem, ki spominja na listni odpad na gozdni tleh in na tanke, nežne spodnje strani gob, ki rastejo na vlažnih in senčnih mestih.

Ljudje že od srednjega veka teoretizirajo, od kje izvira ambro. Kitajci so domnevali, da nastane, ko zmajeva slina pade v ocean, medtem ko je ena 15. stoletna enciklopedija predlagala, da gre bodisi za drevesno smolo, morsko peno ali kristalizirane solze. Njegov skrivnostni izvor je samo povečal njegov očarljiv učinek, saj ga je spremenil v zelo zaželeno blago.

Kiti  sedaj ogroženi zaradi množičnega kitolova v 19. stoletju, kjer so kitolovci kite dojemali kot dragoceni vir. (Javna lastnina)

Z nastopom obsežnega kitolova v 19. stoletju se je vzpostavila povezava med ambro in kiti. Kljub temu znanstveniki še vedno niso stoodstotno prepričani, kako nastane. V knjigi Skrivnostni dragulj Christopherja Kempa je opisana kot vrsta črevesnega blata, ki jo proizvajajo.

Ti kiti se hranijo z glavonožci, kot so lignji, katerih ostri kljun in pero draži njihov prebavni sistem ter se včasih zlepi v maso, ki lahko blokira njihovo rektum. Večina se strinja, da to običajno izločijo kot iztrebke. Ambra nastaja le pri enem do pet odstotkih kitov, verjetno zaradi prebavnih težav.

Sveža ambra je temen, lepljiv in nezanimiv. Vendar po letih plavanja v vodi postane trd, svetel – od sive do bele – ter izjemno dragocen. Šele leta 2020 je revija Biology Letters s pomočjo analize DNK vzorcev dokončno dokazala, da jantar ustvarjajo kiti. To je končalo stoletja špekulacij o njegovem izvoru.

Ambergeris je v resnici vrsta črevesne sluzi, ki jo proizvajajo kiti, znani kot Physeter macrocephalus, ki so danes ogroženi. (Stanislav/Adobe Stock)

Ambra, zrela oblika, se še vedno uporablja v parfumski industriji, najbolj znana je v Chanelu št. 5, zaradi svojih fiksirnih lastnosti. Uporabljajo jo tudi mešalci pijač v luksuznih salonih. V Hermanu Melvillu Moby Dickje zapisal: Kdo bi si misli, da se bodo takšne fine dame in gospodje razvajali z esenco, ki jo najdemo v neslavnem črevesju bolnega kita!

Zrela najdba ambre, ki je vredna več kot zlato, je pogosto kot dobitki na loteriji, pri čemer lovcem na ambre pogosto prinaša na stotine tisoč dolarjev. Strokovnjaki jo opisujejo a kot zapleten in opojen vonj, ki spominja na mešanico mošusa, vanilije in morske vode.

Gornja slika: Zrea ambra, je dragocena dobrina, ki se pogosto najde na obali. Vir: spline_x/ Adobe Stock