Ladja duhov “Octavius” Strašljiva skrivnost

Zanimivo
Avtor: Zanimivo 338 Ogledov Predviden čas branja: 7 min
Predviden čas branja: 7 min

V zgodovini najdemo številne nenavadne skrivnosti, a ena izmed najbolj vznemirljivih je zgodba o Octaviusu, t.i. ladji duhov. Odkrita ob obali Grenlandije leta 1775, na ladji ni bilo žive duše, saj so bile posmrtnine vseh 28 članov posadke odkrite zamrznjene pod palubo. Ob tako malo dokazih je nemogoče popolnoma določiti usodo posadke na Octaviusu, zato ostaja skrivnost, kaj se je v resnici zgodilo z njimi.

Od svetlega začetka v tragično usodo

Slavna ladja Octavius je bila zgrajena v sredini 18. stoletja in se je odpravila na morje leta 1761. S posadko 28 ljudi se je ladja iz Anglije odpravila proti Aziji. Čeprav je ladja dosegla svoj cilj približno leto dni kasneje, ji ni šlo tako dobro na vrnitveni poti.

Ker je bilo vreme tako toplo in morja tako mirna, je kapitan ladje Octavius odločil, da poskusi potovanje skozi Severozahodni prehod . Ta prehod povezuje Tihi in Atlantski ocean preko Arktičnega oceana v severni Kanadi.

Ta dosežek prej še ni bil izveden, zato se domneva, da je kapitan hotel biti prvi, ki bi uspešno potoval po tej poti. To bi bistveno skrajšalo njihov čas vrnitve, kar pomeni, da bi prišli domov veliko prej kot če bi vzeli njihovo prvotno pot. Ker je bilo vreme tako dobro, je odločil, da se tveganje splača.

Severozahodna pot, označena z rdečo barvo. Vir: Peter Hermes Furian / Adobe Stock.

Na žalost tveganje ni bilo vredno. Potem ko so jeseni leta 1762 dosegli severno Aljasko, je ladja izginila. Njena zadnja znana lokacija je bila približno 250 milj severno od Utqiagvika na Aljaski, potem zanjo ni bilo več slišati, dokler ni bila ponovno strašljivo odkrita.

Zamrznjeno v času: Srhljivo odkritje

Čoln Octavius je bil sprva izgubljen na Aljaski, vendar je bil dejansko odkrit ob zahodni obali Grenlandije skoraj 13 let po njegovem izginotju. Leta 1775 je kitolovna ladja Herald odkrila ujeti ladji ob obali, trdno zakopani v ledu. Čez 13 let je bila ladja sama nekoliko zgnita, vendar dovolj dobro ohranjena, da posadki ladje Herald ni preprečila preiskovanja po blagu.

Ko so se vkrcali na ladjo, je posadka Heralda odkrila, da so vsi 28 članov posadke Octavija zamrznjeni mrtvi pod palubo. Zaradi neverjetno nizkih temperatur je bil pogled na preminulo posadko zelo pretresljiv. Vsi člani posadke so bili popolnoma zmrznjeni, sedeli ali ležali na istem mestu, kjer so bili še živi, ko so bili pod palubo.

Posadka ladje Herald je našla kapitana ladje Octavius, kako sedi za svojo mizo v kabini. Pero v roki je dajalo vtis, da je pravkar nekaj pisal. Poleg njega sta bila njegova žena in otrok, zaviti v odeje, kot da sta hitro zadremala. Najdeni so bili tudi mornar z vžigalicami v bližini, kot da je želel ogreti vse pred smrtonosno mrazom.

Ekipa ladje Herald je bila prestrašena ob odkritju in zato iz ladje ni vzela ničesar drugega kot kapitanov dnevnik, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo z nesrečnimi dušami na krovu. Po branju knjige so ugotovili, da je bil zadnji zapis v dnevniku napisan 11. novembra 1762. To je nakazovalo, da je posadka že 13 let mrtva in je čakala, da jo najde prva nesrečna ladja.width=450

Octavius je izginil v ledenih vodah Aljaske. Vir: Ai Inspire / Adobe Stock.

Nemirno potovanje mrtvih

Kot smo že omenili, je bila zadnja zabeležena lokacija ladje v dnevniku kapitana okoli 250 milj severno od Utqiagvika v Aljaski. Ta lokacija se nahaja blizu začetka Severozahodne prehodnosti, medtem ko je bilo mesto, kjer so jo odkrili, ob zahodni obali Grenlandije – na koncu prehoda. Glede na zadnjo zabeleženo lokacijo v dnevniku kapitana se zdi, da je Octavius res uspela potovati skozi Severozahodno prehodnost – vendar ne z živimi na krovu.

Niti zgodovinski niti medicinski strokovnjaki ne morejo popolnoma razbrati usod tistih na krovu ladje Octavius leta 1762. Čeprav smrt zaradi hipotermije ali izpostavljenosti zmrzali ni nič novega, pa je način, kako so bili položeni trupla, ob smrti zagotovo nenavaden. Ideja, da je bil kapitan ladje, preden je takoj zamrznil do smrti, le pisal v svoj dnevnik, je nerazumljiva, kar strokovnjake pusti v zadregi zaradi srhljivega odkritja.

Poleg teh nelogičnih podrobnosti so zgodovinarji imeli težave pri iskanju dodatnih informacij o ladji Octavius. Identificirali so izjemno podobno ladjo, imenovano Gloriana, ki ima skoraj identično zgodbo kot Octavius. Najstarejši zapisi te zgodbe segajo v leto 1828 in opisujejo odkritje kapitana Warrensa .

Kapitan Warrens je leta 1775 odkril ladjo Gloriana. Njegova zgodba ima podobno podrobno odkritje kot pri Octavius, vključno z natančnim dnem in letom, ko je posadka umrla. Vendar pa ne omenja Severnega prehoda. Strokovnjaki še vedno raziskujejo, ali sta Octavius in Gloriana dejansko ista ladja.

Je zgodba o duhovih pretirana ali uprizorjena?

Čeprav je celotna zgodba o usodi Octavija nejasna, mnogi domnevajo, da so nekatere podrobnosti odkritja ladje sčasoma pretiravali. Morda je bila trditev, da so kapitana našli zmrznjenega za svojo mizo, način za narediti zgodbo bolj strašljivo, ki se je prenašala kot dejstvo na prihodnje generacije.

Ali obstaja še drugi razlog, zakaj so posadko našli zamrznjeno v položajih, v katerih so bili? So bili postavljeni ali kako drugače manipulirani pred njihovim odkritjem leta 1775? Morda svet nikoli ne bo izvedel odgovorov na ta vprašanja, vendar je ena stvar zagotova: Skrivnostna in srhljiva zgodba o duhovni ladji Octavius živi naprej.


Zgornja slika: Octaviusova ladja duh ostaja nerešena skrivnost. Vir: psychoshadow / Adobe Stock

Vir:(URL)