Kolemonov žegen – Stara knjiga o čarodejnih besedah, vražah molitvah in napotkih

Čarovniške knjige tudi na Slovenskem.

Zanimivo
Avtor: Zanimivo 1.2k Ogledov Predviden čas branja: 2 min
Predviden čas branja: 2 min
Posnetek zaslona

Knjiga.. Kolemonov žegen je povezovala duhovnost, mistično preteklost z zagovori in molitvami, ki naj bi varovale pred krutimi dogodki. Gre za skupek zarotitvenih molitev, obrazcev in čarodejnih besed, vraž in napotkov, kako pridobiti naklonjenost nadnaravnih bitij, da se ljudem ne bi zgodile nesreče in bi bili uspešni pri pridobivanju zemeljskih dobrin.

Cenjen je bil med vojaki, da bi jih obvaroval pred sovražnim orožjem, pred ranami, smrtjo na bojišču in invalidnostjo, ker je le ta pomenila odpust iz vojske, revščino in dovoljeno beračenje. Obvaroval naj bi tudi romarje pred nevarnostmi; tiste, ki so romali na nemško v Kelmorajn (Köln), Aachen in Trier, ali v Santiago de Compostelo k sv. Jakobu. Temu blagoslovu se niso odrekali niti drugi popotniki in furmani in tudi ne kmetje v skrbi za svoje in za zdravje živine, ki jim je bila za preživetje zelo pomembna.

Ljudsko izročilo nam je ohranilo »učinkovito obrambo« pred raznimi nesrečami in med njimi je bil tudi Kolemonov žegen. Izvirnik naj bi bil napisan v latinščini, se razširil po nemškem prostoru, se v prevodu in jezikovno prirejen razširil z današnje avstrijske Koroške na celotno Slovensko ozemlje.

Danes te knjige najdemo v zbirkah knjižnic in muzejev, kot tudi v spletnih zbirkah in zasebnih zbirkah.

Zbirka rokopisov v Arhivu Republike Slovenije najdemo pod številko 202 – To delo je zanimivo z vidika ljudskega verovanja in tradicije, saj vsebuje zapise o ljudskih vražah, domnevno iz 19. stoletja.

Več na: https://www.gov.si/novice/2020-07-01-kolemonov-zegen/
Foto – Posnetek zaslona : https://www.gov.si/novice/2020-07-01-kolemonov-zegen/#group-74511-5

[naslednji_prispevek]

—a