Otroci realnost dojemajo drugače. Ali lahko vidijo entitete iz drugih svetov?

Zanimivo
Avtor: Zanimivo 100 Ogledov Predviden čas branja: 3 min
Predviden čas branja: 3 min

Otroci realnost dojemajo drugače: Ali lahko zaznajo entitete iz drugih svetov?

Po vsem svetu – Svet, ki nas obdaja, je poln skrivnosti in čudežev, ki jih ne zaznamo vedno. Vendar pa so številni videoposnetki na internetu razkrili, da lahko otroci, mlajši od 5 let, in celo naši hišni ljubljenčki zaznajo nekaj, česar odrasli nikoli ne bi opazili.

V enem takšnih primerov, 3-letni deček iz Nove Zelandije, je več kot dve uri brez premora opazoval prazen kotiček sobe. Kako lahko otrok gleda toliko časa, ko pa se na prvi pogled zdi, da nič ne opazuje? Nekateri parapsihologi verjamejo, da imajo otroci, mlajši od 5 let, poseben vpogled v svet okoli sebe. Po njihovem mnenju lahko vidijo stvari, ki jih odrasli nikoli ne bi opazili.

Te hipoteze gredo celo tako daleč, da trdijo, da lahko otroci zaznajo prisotnost entitet iz onostranstva ali drugih svetov. Čeprav te teorije nimajo trdnih dokazov, nekatere študije in poskusi so vzbudili zanimanje za to področje.

Leta 2005 je bila izvedena študija, ki je povzročila veliko razburjenja. Raziskovalci so izbrali 20 otrok, starih od 3 do 5 let, in jih odpeljali v zapuščen vrtec, kjer je nekoč izbruhnil požar, ki je terjal življenja 33 otrok in dveh odraslih. Po polurnem sprehodu po stavbi so otroci dobili nalogo, da narišejo, kar vidijo. Presenetljivo, 18 od 20 otrok je poleg strašljivega pohištva in sten upodabljalo majhne temne silhuete, ki so jih videli skrivnostno prihajati in izginjati.

Čeprav ta poskus ne dokazuje stoodstotno, da otroci zaznavajo duhove, pa pušča odprto vprašanje, kako dojemajo svet okoli sebe. Po mnenju nekaterih strokovnjakov je to povezano z razvojem možganov v zgodnjih letih življenja, ko je dojemanje resničnosti še kako drugačno kot pri odraslih.

In otroci niso edini, ki lahko zaznajo nekaj, česar odrasli ne morejo. Tudi naši hišni ljubljenčki, kot so psi in mačke, so lahko občutljivi na prisotnost nečesa, kar ne moremo videti. Nekateri poskusi so pokazali, da psi in mačke po smrti lastnika še dolgo časa čutijo njegovo prisotnost v prostoru.

Kljub temu, da znanost ne more nedvoumno potrditi obstoja duhov ali drugih nezemeljskih bitij, pa so naša srhljiva doživetja pogosto dovolj prepričljiva, da nas spodbudijo k razmišljanju. Kakorkoli že, svet okoli nas še vedno skriva številne skrivnosti, ki jih morda nikoli ne bomo popolnoma razumeli.