10 čudes sveta, za katere niste vedeli! – Celsusova knjižnica Turčija

Zanimivo
Avtor: Zanimivo 36 Ogledov Predviden čas branja: 2 min
Predviden čas branja: 2 min

Celsusova knjižnica: Biser Rimskih Časov v Sijaju Antike

Efez, Turčija – V srčiki današnje Turčije se nahaja prava dragocenost iz rimskih časov – Celsusova knjižnica. Ta javna knjižnica, ki jo je zgradil slavni rimski cesar Justinijan I., stoji v mestu Efez in predstavlja izjemno kulturno dediščino, ki jo danes občudujejo številni obiskovalci iz vsega sveta.

Celsusova knjižnica je bila postavljena v čast rimskemu senatorju Tiberiju Juliju Celsusu Polemaeanusu ter njegovemu sinu Tiberiju Juliju Akvili. Čeprav je bila dokončana približno pet let po Celsusovi smrti leta 117 po Kristusu, je bilo verjeto, da so načrti za gradnjo začeli že pred njegovim odhodom iz tega sveta.

Posebnost knjižnice sega tudi v njeno arhitekturno zasnovo. Zgrajena je na pobočju gore Koresos, ki se vzpenja nad mestom Efez, in se ponaša z dvema nadstropjema, pri čemer je spodnje večje od zgornjega. Stene so izdelane iz marmorja in okrašene s stebri, kar daje zgradbi izjemno estetsko vrednost.

Načrtovanje te izjemne stavbe je pripisano Onezimu, učencu slavnega grškega arhitekta Satira. Gradnja se je pričela leta 127 po Kristusu in končala leta 135 po Kristusu. Efez, kjer se nahaja Celsusova knjižnica, je bilo v antiki eno najpomembnejših mest na zahodni obali Male Azije, kar je mogoče razbrati iz izjemno ohranjenih ostankov, ki vključujejo tudi marmorne zgradbe iz rimskega obdobja.

Zaradi svoje bogate zgodovine, izjemne arhitekture in kulturnega pomena je Celsusova knjižnica postala simbol rimskega vpliva in dediščine v Turčiji ter eden izmed najbolj impresivnih spomenikov antike, ki še danes privablja obiskovalce v ta čarobni kotiček sveta.

Spodaj kliknite NAPREJ za ogled naslednje: 10 čudes sveta