Miti in resnice o izgubljeni civilizaciji Atlantide

Zanimivo
Avtor: Zanimivo 59 Ogledov Predviden čas branja: 3 min
Predviden čas branja: 3 min

Platonova zgodba o izgubljenem kontinentu Atlantisu

Naša vednost o najbolj znanem izgubljenem kontinentu na svetu izhaja iz dela enega moža – Platona. Veliki grški filozof je bil edini vir vseh informacij o nesrečnem otoku in čeprav strokovnjaki pišejo dolge teze o starosti in položaju Atlantide, nihče ni popolnoma prepričan, da Plato ni izmišljen Atlantejce kot alegorijo za to, kaj se zgodi, ko se civilizacija preveč razširi. Kljub temu je lov na Atlantido še vedno silovit.

Platon je živel v Grčiji med letoma 428 in 348 pr. n. št. in zgodbo o Atlantidi je razkril v svojih dialogih ‘Timej’ in ‘Kritias’. Veliko Platovih basničnih stvaritev je bilo fiktivnih stvaritev, uporabljenih za ilustracijo točke, vendar je zgodovina Atlantide večkrat navedena kot dejstvo.

Egipčanska pripoved in propad Atlantide

Dialogi pripovedujejo zgodbo o Solonu, grškem učenjaku, ki je približno leta 600 pr. n. št. potoval v Egipt, da bi izvedel več o starodavnem svetu. Egipčani so bili znani po znanju in zapisih, ki segajo stoletja nazaj, in ko je Solon poskušal impresionirati svoje gostitelje s pravljicami o dosežkih Grčije, so ga modri starejši egipčanski svečeniki postavili na njegovo mesto.

Propad Atlantide pod valovi

Trditve kažejo, da je veliki bog Zeus videl korupcijo, ki je zajela ljudi otoka, in na njih poslal ogromno poplavo potresov, ognja in vode. Atlantida je izginila pod valovi. Čeprav je bila Platova zgodba dobro znana, je obnovljeno moderno zanimanje za Atlantido začelo leta 1882 z objavo Atlantis: Antediluvian World nekdanjega kongresnika ZDA, Ignatiusa Donnellyja.

Različne teorije in lokacije Atlantide

Številni strokovnjaki predlagajo, da je otok dejansko ležal v Sredozemlju, in stalni tok arheoloških preiskav na tem območju je poskušal to dokazati. Obstajajo teorije, da je Sardinija v Sredozemlju in otok Thera v Egejskem morju morda Atlantida. Toda noben od teh otokov ni zahodno od Gibraltarskih stebrov, zato njihovo sprejemanje pomeni dvom v Platovo geografijo. Prav tako, napredne rase na teh otokih so izginile približno 900 let pred Platonom – dejal je, da je Atlantida izumrla 9000 let pred njim.

Raziskovanje in zanimivosti o Atlantidi

Drugi strokovnjaki trdijo, da je bil Atlantis sredi Atlantika, in vse, kar je ostalo otoka, so njegove gore, katerih vrhovi so vidni nad valovi. Mnogi zdaj verjamejo, da so to Azorski otoki. Prav tako obstajajo dokazi, da je ogromen komet ali asteroid trčil v jugozahodni Atlantski ocean pred mnogimi tisočletji in na morskem dnu blizu Portorika so bili identificirani dve 23.000-metrski globoki luknji. Strokovnjaki verjamejo, da bi padajoči kamen, ki je to povzročil, ustvaril množico naravnih premikov, dovolj, da bi uničil vsa srednjeatlantska otočja.