Sveti hindujski teksti o človekovem izvoru

Zanimivo
Avtor: Zanimivo 971 Ogledov Predviden čas branja: 3 min
Predviden čas branja: 3 min

Tretje mesto na seznamu glavnih religij z več kot 870 milijoni sledilcev zaseda hinduizem. Ta seže v leto 5000 pred našim štetjem in je sestavljen iz različnih tradicij (v nasprotju s krščanskimi in muslimanskimi tradicijami, ki obe izhajata iz enega ustanovitelja), zato velja za najstarejšo prakticirano religijo, ki je tesno povezana z jainizmom, sikizmom in budizmom.

Glavno telo besedil v tej religiji se imenuje Veda, Upanišade in Bhagavad Gita.

V hinduistični veri obstaja veliko različnih stvarjenjskih zgodb. Ne boste našli sklicevanj na prvi svet ali vesolje. Kljub temu, da je prepričanje v enega vrhovnega boga pogosto, hindujska besedila smatrajo vse bogove kot razširitve tega boga.

Gospod Brahma je ustvarjalec vesolij in prvi v triadi. Druga dva bogova, ki sestavljata triado, sta Višnu, ki ohranja stvarjenje, in Šiva, uničevalec zla. Ti trije bogovi tvorijo Najvišjega, ki stoji za vso stvaritvijo in uničenjem – in ti Bogovi nenehno ustvarjajo in uničujejo vesolja. Dolžina časa, potrebnega za ta proces, je neštetokratna; vendar se za Brama 1 dan šteje kot 4 milijarde let za nas. Tako pravijo hindujska besedila, da se uniči svet, kadar Brahma spi, in vsako jutro, ko se zbudi, je ustvarjen znova.

Brahma ustvarja ljudi in vsa živa bitja. Vsi različni živalski rodovi izhajajo iz različnih delov Brahmajevega telesa. Ustvaril je človeka kot prvo žival in najmočnejšo. Ustvaril ga je iz lastne duše. Ena od zgodb omenja, da se je Brahma razdelil na dva dela, da bi ustvaril moškega in žensko.

V drugih besedilih se omenja, da Prajapati (skupina božanstev) – sinovi Brame – ustvarjajo vsa živa bitja, tako bogove kot tudi smrtna bitja.

Koncept boga v hinduizmu je izjemno zapleten in se razlikuje glede na različne filozofije in tradicije. Na splošno se bogovi v hinduizmu zdijo bolj kot vrhovna osebna bitja. Deve (beseda za božanstvo) se lahko enostavno predstavijo kot nadnaravna bitja in po hindujskih besedilih obstajajo 33 v nebeškem svetu.

V hinduizmu se ne pojavlja ena sama jasna izvorna zgodba. V enem od Hvalnic Stvarjenja (Nasadiya Sukta) se omenja zanimiv koncept, da je ustvarjanje vesolja prišlo prvo, bogovi pa kasneje. Kljub temu je ustvarjalna tradicija v hinduizmu nekoliko zamegljena.

Vir:(URL)