Misteriozno: rastoče in premikajoče se kamnine v Romuniji !

Zanimivo
Avtor: Zanimivo 1.4k Ogledov Predviden čas branja: 6 min
Predviden čas branja: 6 min

Približno pred šestimi milijoni let so paleo-potresi ustvarjali vrsto geološkega pojava imenovanega trovanti. Poznani so tudi kot kamni Costesti, po njihovi najbolj znani lokaciji v Romuniji. Trovantov so nastali pod kompleksnimi okoliščinami, ki so vključevale potrese, usedanje peska v rekah in dež, in precej časa. Romuni jih štejejo za žive, saj so priča njihovi rasti, širjenju in premikanju v generacijah. Romuni so trovante spremenili v lokalne legende in mite. Za geologe so trovanti že dolgo navdušujoča uganka.

Kaj so trovaniti?

Trovanti sestavljajo trdno kamnito središče, obdano s peščenjakom, in se razlikujejo po velikosti, od zelo majhnih, kamenčkov podobnih, do kamnov težkih več ton. Čeprav so večinoma iz peščenjaka, so geologi našli tudi trovante, ki so sestavljeni iz gramoznega ali peščenega kamna. Trovanti so izjemno zanimiva in edinstvena oblika kamnitih tvorb, ki jih najdemo le na določenih območjih v Romuniji.

Kako nastanejo Trovanti?

Ime trovant je sinonim za nemško besedo “Sandsteinkonkretionen”, kar pomeni “zacementirani pesek”, kar pojasnjuje, kako nastajajo te kamnine. Trovanti se lahko oblikujejo le, ko se pesek nabira na peskokopih iz okoliškega kamnitega jedra in ga zlepi voda, ki ima visoko vsebnost kalcijevega karbonata. Ta mešanica se združuje, da nastanejo te resnično fascinantne kamnine, ki jih domačini poznajo kot rastoče kamne.

Tisto, kar jih dela tako vznemirljive, je dejstvo, da so lokalni prebivalci opazovali, kako so se skale skozi leta povečale in razmnožile. Zaradi elementov, potrebnih za tvorbo teh kamnov, gre skozi nenavaden proces, zaradi katerega se kamni zdijo, da rastejo in se premikajo.

width=540

Trovanti ali žive in premikajoče se geološke formacije se nahajajo blizu Ulmeta v Buzăului gorovju Romunije. (Nicubunu /CC BY-SA 3.0).

Ali ti čudni geološki pojavi res rastejo?

Odgovor je pritrdilen, trovanti v resnici rastejo, vendar na zelo specifičen in edinstven način.

Ob obilnem dežju na območjih, kjer najdemo trovante, se ti običajno nasičijo z minerali iz dežja. Poleg že prisotnih peskov in peskokamenih vložkov, ki tvorijo zunanjo plast kamna, se začne kemična reakcija, ki povzroči ogromen pritisk na notranjost trovanta.

Ta pritisk, ki nastane zaradi kemijske reakcije, razširi trovante od notranjega jedra do njihove zunanje kore, kar povzroči rast kamnin. Na površini kamnin se premajhni nakopičeni delci potisnejo navzven in dodajajo k rasti kamnine, kar vodi do njihovega imena rastoče kamnine.

Na splošno je rast trovantov precej počasen proces, saj hitrost rasti znaša le približno 4-5 centimetrov (1,6-2 palca) na tisočletje.

Toda v milijonih let, kolikor so kamnine rasle, so se ustvarile nekatere resnično lepe in zlasti zanimive formacije.

Kako izgledajo trovanti: mehurčki ali skale?

Trovanti imajo običajno sferično obliko zaradi potresne aktivnosti, ki so jo doživeli, in so posamezno precej gladki, podobni kamnom, ki so oblikovani s erozijo. Vendar pa so trovanti drugačni, saj jim edinstven videz daje ravno nasprotni proces. Trovanti izgledajo kot mehurčki, nekateri imajo platforme, ki izgledajo kot da rastejo iz koreninskega sistema. Ti trovanti so ponavadi pritrjeni na svojem mestu.

V letih so geologi odprli številne trovante, da bi ugotovili, iz česa so narejeni. Ugotovili so, da imajo te geološke tvorbe, podobno kot drevesni obroči, večplastne eliptične plasti znotraj. To je zato, ker se kamnine učinkovito širijo, ko dežuje. In v teh pogojih pobirajo dodatne usedline peska iz svojega območja ter se počasi povečujejo skozi leta. To pojasnjuje plasti, ki so jih opazili geologi v odprtih trovantih.

width=540

Se Trovantsi premikajo v Naravnem rezervatu Muzeja Trovantov v Romuniji? (Nicu Farcaș / CC BY-SA 4.0)

Kako se premikajo trovanti? Zelo počasi zagotovo!

Zanimivo je tudi to, da trovante premikajo. Zagotovo ste že slišali za premikajoče se kamne v Death Valleyju. Ne? Potem bi morali raziskati to zgodbo, če imate radi skrivnostne kamne.

Trovanti se tudi premikajo, čeprav izjemno počasi, vendar se premikajo v določeni meri. Ker te kamnine v času dežja poberejo okoliški pesek, spreminjajo krajino in ustvarjajo poti, ki jim omogočajo, da se premikajo na kratke razdalje v daljšem časovnem obdobju.

Turizem in varovanje narave

Zaradi fascinantne narave trovantov so postali turistična atrakcija v Romuniji. Za zaščito teh kamnov je bilo leta 2004 ustanovljeno naravno rezervatno območje Trovants Museum.

Kamnine so tako edinstvene, da so pod zaščito UNESCO in imajo fundacijo za zaščito pred težavami, ki jih lahko turizem povzroči na javnih arheoloških in geoloških lokacijah. V preteklosti so domačini pogosto prodajali manjše trovante turistom, kar bi na dolgi rok lahko povzročilo težave v trovantski krajini.

Čeprav se najdejo v več kot 20 krajih v Romuniji, so nekateri trovanti odkriti šele potem, ko so iz območij odstranjeni pesek za gradnjo grobnic in izdelavo spominkov.

Zaključek

Trovanti niso tehnično živi. Vendar pa se te skale spreminjajo in premikajo preko izjemno dolgih obdobij časa.

Trovanti, čeprav niso strogo živi, imajo nekatere značilnosti nečesa, kar je živo. Čeprav niso zavestni, se te kamnine rastejo in premikajo.

Ni presenetljivo, da so postali predmet mitskih zgodb za domačine skozi stoletja. So najbližja stvar živemu, kar lahko razumemo kot kamen in obstajajo veliko dlje kot vsak človek na planetu!


Glavna prva slika: Spektakularen primer skrivnostnih “živih in premikajočih” trovantov v Romuniji, redke in kompleksne geološke tvorbe. Vir: Nicu Buculei / CC BY-SA 3.0

Vir:(URL)